Musa restaurant

Oceněno Grand Prix ve výběru BigSEE Awards 2021

Moderní kuchyně, čerstvé suroviny a nálada navazující na to nejlepší, co představovaly výletní restaurace v této lokalitě za první republiky. Takové bylo zadání, pro které bylo nutno vytvořit působivý interiér uvnitř svébytného prostoru bývalé Vindyšovi továrny. Vzhledem k syrovému charakteru a rozlehlosti prostoru bylo největším problémem, jak zde vytvořit intimní atmosféru, aniž by při tom utrpěla monumentalita původně industriální haly.

Řešení spočívá v pečlivé práci s měřítkem, které se nejvíce projevuje v rozhodnutí, vytvořit zde určitou horizontální hladinu, která tvoří rohraní mezi novým programem a původními konstrukcemi. Z konceptuálního hlediska jde o vložení jakési abstraktní černé místnosti, jejíž standardní světlá výška dává v porovnání s původní halou opticky vyniknout jejímu převýšení, ale zároveň umožňuje prostor pocitově zmenšit a dát mu intimnější měřítko. Tato nová vrstva, sjednocená v tmavých odstínech, vytváří pozadí pro bohatý společenský život restaurace a umožňuje mu vyniknout.

Původní stavba tuto scénu tiše obklopuje a její hrubá materialita dobře kontrastuje s nově navrženými úpravami, sjednocených v tmavých odstínech. Na první pohled monochromatický interiér tak při bližším pohledu odhaluje bohatou paletu materiálů, které mu svou texturou dodávají hloubku a životnost. 

Team

  • Ing. arch. Martin Duba
  • Ing. arch. Petr Šindelář
  • Ing. arch. Hana Davidová

Foto

  • Václav Novák (vaclavnovak.com)